Hynek Hampl – tvorba obsahu a marketing

Hynek Hampl blog - natáčení videí, instagram, fotografování, marketing, videomaker

Hynek Hampl - Fotografie, Instagram, marketing, cestování, social media, influencer marketing, workshopy, obsah

Proč je někdy facebook reklama špatná investice pro menší firmy  -  a proč je Instagram lepší

Na Facebooku si můžete cíleně zaplatit propagaci. Uživatelé uvidí reklamu ve svém newsfeedu a to je možná dovede na vaši Facebook stránku, kde se dozví o vaší firmě a možná se i dostanou na webové stránky. Jak se však Elan Dekel přesvědčil, nemusí to být ta nejlepší volba pro marketing u malých firem.

jumping minions with bulb
jumping minions with bulb

Jakmile si založíte Facebook stránku, potřebujete získat likes od uživatelů. Bez toho se samozřejmě vaše posty neobjeví na jejich feedu. Jsou dvě možnosti, jak toho dosáhnout. Buď si dáte social plugin na vaše stránky a uživatelé na něj budou (velmi málo) klikat nebo použijete placenou reklamu.

Po chvíli experimentování byl Elan Dekel schopný vytvořit několik reklam, které na stránce generovaly likes a stály průměrně kolem 0,27 až 0,57 dolarů. Za reklamu utratili nějaké peníze, vybudovali základnu o síle několika tisíců uživatelů, ale po chvíli objevili problém.

Jakmile začali sdílet obsah na vytvořené stránce, zjistili, že z více jak 6000 lidí vidí sdílený příspěvek průměrně 50 až několik stovek lidí. V procentech, pouze 1 % až 5 % lidí vidělo příspěvky.

Facebook má však i na tento problém řešení. A nikoho určitě nepřekvapí, že za to budete platit. Znovu. U každého příspěvku máte tlačítko “Propagovat příspěvek”. Minimální částka je 10 korun na den, za kterou uvidí příspěvek na newsfeedu přibližně 200 uživatelů. Částky samozřejmě pokračují dále, třeba za 4 tisíce už uvidí příspěvek kolem 20 tisíc uživatelů. To vše za to, aby se příspěvky zobrazovaly na newsfeedu uživatelů, za které jste už v minulé reklamě kvůli stránce zaplatili. Zde ovšem znovu pozor. Příspěvky se sice budou zobrazovat na jejich newsfeedu, nikdo vám však nezaručí, že se na ně uživatel podívá nebo dokonce klikne.

Elan Dekel (ve spolupráci s firmou Lullubee) udělal přes 20 propagací příspěvků v rozmezí 100 až 1000 korun a “výsledky z hlediska uživatelů byly tristní”. Skutečné náklady na akci uživatele jsou více jak 40 korun a při některých kampaních mohou dosáhnout až 250 korun. Když se navíc podíváte jen na likes stránky a proklik odkazů (a vynecháte likes příspěvků, komentáře příspěvků a jejich sdílení, jejichž hodnota je ještě více pomíjivá), může se CPA (cost per action — “cena za akci”) vyšplhat až na rozmezí od 150 do 450 korun, někdy i 1000 korun. Což se může, při snaze zacílit na větší publikum, velice snadno prodražit.

Co z toho vyplývá? Jestliže Facebook nenabízí ostatním firmám řádově nižší sazby, než výše zmíněné z reálné situace firmy Lullube, tak:

“Facebook promotions” se malým a středním podnikům ve většině případů nevyplatí.

Největším zklamáním přitom bylo podle Dekela jeho nepochopení Facebook stránek. Místo vybudování si solidní základny uživatelů, které můžete nějak oslovit, jen platíte Facebooku za seznam uživatelů, kterým následně můžete inzerovat příspěvky tím, že znovu zaplatíte.

Facebook stránky mohou dobře fungovat pro celebrity a velké značky, které si dokáží vybudovat základnu uživatelů organicky. Ovšem pro menší podniky, které si pečlivě hlídají výdaje, je to jednoduše špatná investice.

zdroj části o facebooku: forbes.com
dancing party minion
dancing party minion

Proč je tedy Instagram (nejen) pro menší a střední podniky mnohem lepší investice?

Pokud propagaci na Instagramu zvládnete sami, nemusíte platit nic. Pro začátek je však dobré získat alespoň základní informace, jak na to. Případně můžete zaplatit někomu, aby se o váš účet staral. I když se bude na první pohled zdát, že to bude větší částka než za Facebook reklamu, v dlouhodobém měřítku se Instagram vyplatí.

Můžete směřovat potencionální zákazníky přímo na váš web pomocí odkazu na Instagramu. Chcete čísla? Na mém osobním (nefiremním) účtu mám odkaz jen na obyčejný about.me profil. Za poslední měsíc si ho díky Instagramu zobrazilo 1000 lidí. Tisíc lidí za měsíc zaujal můj Instagram natolik, že kliknuli na odkaz, aby se dozvěděli více. O tom se může většině Facebook stránek jen zdát.

Vaše příspěvky okamžitě vidí všichni vaši followeři(pokud aplikaci normálně používají). A nejen ti. Pokud dobře použijete hashtagy, váš příspěvěk se zobrazí i v seznamech (zobrazení fotek s hashtagem) a vy tak můžete cílit na určité uživatele, nebo všeobecně rozšiřovat audience(publikum). Samozřejmě i z hlediska hashtagů je třeba se naučit základní pravidla a triky, ale o tom možná někdy příště (nebo na e-mailu).

Na Instagramu neexistuje, že pokud si vytvoříte určité publikum, tak vaše příspěvky neuvidí ve svém newsfeedu (což je problém u Facebooku). Samozřejmě vše za předpokladu, že svůj účet používají. Ano, problém může být vytvořit si ono publikum, jelikož Instagram zatím v ČR nenabízí propagaci pomocí placených reklam (v USA zatím jen velmi omezeně pro vybrané firmy). Ovšem ani to není nic nedosažitelného. Při správném použití, sdílení a interakcích není problém velmi rychle publikum vytvořit.

Dobrým příkladem může být z hlediska použití mimo firmu můj profil, profily nejlepších českých Instagramerů, fashion blogerek (úžasné publikum má Petra Lovely Hair), či holek a kluků zajímajících se o fitness (a to ještě nepočítáme holky s velkým poprsím). Pokud se podíváme na profily firem, velmi dobře si vede Life is Porno, FreshLabels a další firmy zaměřené na módu a mladší lidi. Při trochu větší snaze a odříkání si povede dobře i knihkupectví Martinus CZ.